Ervaringen


“Marleen heeft mijn wereld vergroot.”


Bij een dreigende burn-outde periode dat ik met Marleen trainde heeft voor mij op twee vlakken veel betekenis gehad.

Sportief gezien: samen met Marleen stel je een realistisch doel, in mijn geval 7 kilometer hardlopen tijdens de Zevenheuvelennacht in Nijmegen en daar werk je middels op maat gemaakte trainingsschema’s naar toe. Een keer in de week lekker samen in de buitenlucht aan de slag en daarnaast spreek je af hoe vaak je zelf kunt trainen. Marleen leert je je grenzen te verleggen. Ik loop nu in de regen, over onverharde paden en hou het een uur lang vol, iets waarvan ik vooraf dacht dat ik het nooit zou kunnen! Op persoonlijk vlak: tijdens het trainen en in de stimulerende appjes als je alleen traint, krijg je van Marleen volop aanmoedigingen. Ik zat tegen een burn-out aan, hield op heel veel vlakken veel ballen in de lucht en was vooral naar mezelf toe heel veeleisend. Marleen heeft als sparringpartner gefungeerd. Ze heeft mij, gewoon door een uur in de week zonder vooroordelen naar me te luisteren, geholpen de zaken op een rijtje te krijgen. Dus ook op persoonlijk gebied ben ik gegroeid.


 

Revalidatie

Sinds januari 2014 ken ik Marleen Frunt-van den Akker van Running Team Bernheze. Vanwege gezondheidsproblemen was mijn actieradius op dat moment nog maar 500 meter. Door een uitgekiende aanpak van Marleen waarbij fietsen op de hometrainer, vele oefeningen, wandelen met haar én de nodige rust elkaar afwisselden, werd 500 meter in januari uitgebouwd naar 4 kilometer eind maart.

Toen zag ik eind maart ‘The Way’ bij Filmhuis De Pas in Heesch. Een verfilming van de Camino Francés, een wandeling naar Santiago de Compostela in Spanje.
Die film is weliswaar geromantiseerd, maar pakte mij volledig in. Vervolgens heb ik Marleen de vraag voorgelegd of een deel van de Camino lopen mogelijk zou zijn. We zijn 15 april samen de uitdaging aangegaan en hebben alles op alles gezet om dit project verantwoord te laten slagen.
Op 1 juli zijn mijn partner en ik gestart in Sarria, een plaats op de route 115 km vóór Santiago de Compostela.
18 juli 2014 liepen wij Santiago binnen, een ervaring voor het leven!

Vanaf die bewuste 500 meter in januari tot en met de binnenkomst in Santiago ben ik gecoached door Marleen. Daar waar mogelijk persoonlijk of telefonisch en anders via mail of WhatsApp en zelfs smsjes in gebieden zonder bereik. Dat is Marleen, een coach zoals een ieder zich zou wensen! Marleen heeft mijn wereld vergroot.


Bij depressieve klachten

Al jaren heb ik last van depressieve klachten en stress klachten. Belangrijk voor mij was, wat ik er aan kon doen en hoe ik me beter kon gaan voelen.

Eén keer per week op de vrijdagochtend trainde ik met Marleen in het Bomenpark. Daarnaast was het heel prettig om wekelijks een schema te krijgen zodat ik nog twee keer zelf kon gaan lopen. Dit gaf me houvast. Iedere keer weer was ik blij dat ik was gegaan want ik voelde me lekker daarna. Het gaf me energie om de dag op te starten, maar ik kon op die manier ook mijn hoofd leeg maken en zo was er weer ruimte om verder te kunnen.

Wat de meeste indruk op me heeft gemaakt, en waar ik nog vaak aan terugdenk, is het moment dat ik samen met Marleen trainde en over mijn grens ben gegaan met het rennen. Een van de issues wat ik lastig vind is mijn grenzen bewaken, dit gaat vaak ten koste van mezelf.

Nu inmiddels klaar met de trainingen probeer ik nog steeds drie keer per week een half uur te gaan rennen. Wanneer ik een mindere dag heb of na mijn werk moe en/of gestrest thuis kom dan kijk ik ernaar uit om lekker naar buiten te gaan en te rennen, want ik weet wat het me oplevert en hoe ik me daarna voel.


Tijdens de chemokuren

Op het moment dat ik te horen kreeg dat ik moest starten met chemotherapie wist ik dat ik er alles aan zou moeten doen om in een zo goed mogelijke conditie te blijven. Ik ben toen in contact gekomen met Marleen en we zijn meteen gestart met wandelen. Nu lopen we drie keer in de week, minimaal een uur. Met een lach en een traan beleef ik deze ’therapie’ heel positief, het maakt me mentaal en fysiek sterker en ze helpt me de dingen van meerdere kanten te bekijken.


Vanwege paniekaanvallen

Ik ben begonnen met Runningtherapie vanwege paniekklachten. Van de huisarts kreeg ik de tip en daardoor ging ik op de website kijken en toen dacht ik “dit ga ik doen”. Het is een investering in jezelf die je doet. Ik vond het best wel spannend, maar de eerste kennismaking was erg prettig. Marleen is een echte motivator.

Met Runningtherapie ben ik echt over grenzen heen gegaan. Thuis bedacht ik dan weleens, ik kan vandaag echt niet veel want voel me totaal niet lekker. Dan was Marleen daar om je zo te inspireren dat je het wel deed, op een fijne en positieve manier. Het lopen op zich heeft mij veel goeds gebracht, ik voelde me na afloop altijd fitter. Ook de schema’s die gemaakt worden waren voor mij een echte houvast. Zelf was ik snel geneigd om te zeggen, “ach ik heb geen zin”. Maar zo’n schema en het feit dat bij de volgende training weer gevraagd wordt wat je hebt gedaan is toch een stok achter de deur.